
Detoks Diyetler Ne Kadar Sağlıklıdır?
Son zamanların en popüler konularından biri olan detoks diyetler; vücudu toksinlerden arındırma, yağ yakıcı özelliği sayesinde kilo kaybı, sindirim sistemi fonksiyonunu geliştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, daha sağlıklı ve hoş görünümlü bir cilt, saç ve tırnak oluşumu sağlama, daha enerjik hissetme, selüliti azaltma, yaşlanmayı geciktirme gibi amaçlarla 1 günden 1 aya varan periyotlarla uygulanabilmektedir.
Gerçek şu ki kanıta dayalı tıpta ve de beslenme biliminde bu tarz diyetlerin yeri yoktur. Dünya genelinde gıdaları sınırlı tüketmek, buğday ya da süt türevi gıdaları hayatımızdan çıkarmak, sadece meyve ve sebze tüketmek, kafein ve alkolden kaçınmak, kısa süreli oruç tutmak gibi farklı şekillerde uygulanabilen bu diyetlere, en çok da zayıflamaya etkisi olacağı ümidiyle başvurulduğu görülmektedir.
Detoks diyeti destekçileri meyve ve sebzelerin olağanüstü yararlarından bahsederler. Tabi ki meyve ve sebzeler dengeli bir diyetin önemli birer parçasıdırlar. Günlük olarak en az 5 porsiyon tüketilmelidirler. Vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve diyet lifi açısından zengindirler ancak besleyici özellikleri açısından tek başına yeterli değildirler.
Aç kalarak yapılan detoks uygulamalarında ise, açlık nedeniyle yağların bir yıkım ürünü olan ketonun kandaki seviyesi artar. Keton seviyesindeki artış; mide bulantısı, dehidrasyon, halsizlik, sinirlilik ve hoş olmayan bir ağız kokusuna neden olur. Ayrıca proteinin uzun süreli yetersiz alımı, kasların yıkımına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Yani, vücudu toksik maddelerden arındırma ve kilo kaybetme amacıyla yapılan bu girişim, bağışıklık sistemine verdiği zarar ile toksik maddelere karşı vücudu daha savunmasız bir hale getirir.
Herhangi bir diyet programına başlamadan önce, vücutta herhangi bir anormal durum olup olmadığını incelemek adına doktor ve diyetisyen tarafından kan bulguları incelenmelidir. Bu incelemeler doğrultusunda kanda toksik bir maddeye rastlanması durumunda, doktorlar tarafından yapılan tedaviye ek olarak diyetisyenlerin önerileri doğrultusunda bazı besinlerin diyetten çıkarılması ya da miktar olarak sınırlandırılması, bazı besinlerin diyete eklenmesi ya da miktar olarak artırılması ve diğer beslenme önerileri bir bakıma detoks olarak kabul edilebilir.
Unutulmamalıdır ki bol su içmek, yeterli, dengeli ve renkli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak ve pozitif düşünmek en güzel detokstur!
Kişiye Özel Online Diyet Programlarıyla İdeal Kilonuza Kavuşun!
Diyetisyenim Uygulaması’nı indirip dilediğiniz bir diyetisyenimizden kişiye özel online diyet hizmeti alın, hedeflediğiniz kiloya ulaşın!