
Kurubaklagillerden Gelen Sağlık
Kuru baklagiller, bitkilerin olgunlaşmış tohumlarıdır. En bilinen başlıca kurubaklagil çeşitleri; nohut,fasulye, bezelye, mercimek, börülce ve soya fasulyesidir.Bileşimleri esas olarak karbonhidrat ve proteindir.Tanelerin dış kısımlarında posa, iç kısımlarında ise nişasta bulunur. İçeriğindeki yağlar, genellikle doymamış yağlardır, doymuş yaş ve kolesterol içermez.
Soya fasulyesi en yağlı baklagil türüdür. Diyette et, yumurta gibi gıdaların tüketilemediği durumlarda kullanılabilecek iyi bir protein kaynağıdır. Tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içine mercimek, nohut gibi kurubaklagillerin eklenmesi ve iyi pişirilmeleri protein kalitesini yükseltir.Kuru baklagiller; B12 başta olmak üzere B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve posa içeriği yönünden zengindir. C vitamini kaynağı sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmeleri, yapılarındaki demir ve kalsiyumun vücutta kullanılmasını artırır.
Türk mutfağının geleneksel yiyecekleri arasında yer alan kuru baklagiller, hem çok besleyicidir, hem de kalp hastalıkları riskini ve kötü kolesterolü düşürür. Araştırmalar, kuru fasulye alımının serum kolesterol konsantrasyonunu azalttığını, içeriğindeki posa sayesinde kan şekerini dengelediğini, diyabeti birçok açıdan düzelttiğini ve metabolik fayda sağladığını, bunun da kilo kontrolüne yardımcı olduğunu göstermiştir.Bitki temelli diyetleri daha çok kuru fasulye ve soyaya doğru yaklaştırmanın, kronik hastalıkları tedavi etmede ve önlemede etkili olabileceği belirtilmiştir.\r\n\r\nAynı zamanda çok iyi birer folik asit kaynağıdır. Folik asit ise kalp sağlığında önemli rolü olan homosisteini dengede tutmaya yarar.
Soya fasulyesinin ise kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Soya ve diğer baklagillerde bulunan glisin ve arginin adındaki aminoasitler kandaki insülin hormonunu düşürmeye yardımcıdırlar.\r\n\r\nBitkisel protein kaynağı olan kuru baklagillerin \\\\\\\'gaz yapma\\\\\\\' etkisini azaltmak için ıslatma işlemi sırasında içinde bulunduğu su dökülmelidir.Bebeklerde ve sindirim sistemi problemi olanlarda kuru baklagillerin dış zarının soyulması da sindirimi kolaylaştırmaktadır. Fakat pişirmek için haşlama yöntemi tercih edildiyse B grubu vitaminlerden kayıp vermemek için haşlama suyunun dökülmemesi gerekir.\r\n\r\nSağlıklı ve yeterli beslenmek için haftada en az 2-3 kez kuru baklagiller tüketilmesi gerekmektedir. Kurubaklagiller maliyeti düşük, vitamin ve minerallerden zengin protein içeriğine sahip besleyici gıdaların başında gelmektedir.
Kişiye Özel Online Diyet Programlarıyla İdeal Kilonuza Kavuşun!
Diyetisyenim Uygulaması’nı indirip dilediğiniz bir diyetisyenimizden kişiye özel online diyet hizmeti alın, hedeflediğiniz kiloya ulaşın!